Kakao dla zdrowia

0
263
Rate this post

Kakao stanowczo wygrywa z czekoladą: po pierwsze ma prawie o połowę mniej kalorii niż czekolada, po drugie kakao jest cennym źródłem roślinnych przeciwutleniaczy ? flawonoidów, które poprawiają ukrwienie mózgu, pamięć krótkoterminową i krążenie krwi a także skutecznie obniżają ciśnienie tętnicze. Osoby, które regularnie piją kakao są o połowę mnie narażone na niedomagania serca i cukrzycę. Poza tym jak wynika z badań naukowych zawartość bioflawonoidów sprawia, że kakao neutralizuje wolne rodniki, które uszkadzają DNA i prowadzą do procesów nowotworowych. Badania mówią o tym, że szczególnie skuteczne są te działania przy tak zwanym ?stresie oksydacyjnym? prowadzącym do raka jelita grubego i cienkiego.
Kakao jest też cennym źródłem magnezu, który jest pomocny w budowie silnych kości, działa przeciwskurczowo dla mięśni szkieletowych i przeciwdziała stresowi. Inne składniki kakao to chrom, który pomaga utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi, a duża ilość żelaza zapobiega anemii.
Kakaowiec to najprawdopodobniej jedyna roślina zawierająca endorfinę, która wprowadza w doskonały nastrój?