Wprawdzie białko jest niezbędne dla zdrowia i dobrego samopoczucia, ale jedzenie go w nadmiernych ilościach jest dla nas niekorzystne, gdyż organizm nie potrafi magazynować białek, których akurat nie potrzebuje. Wątroba przetwarza ten nadmiar na glukozę i toksyny, co może prowadzić do różnych chorób i przyboru masy ciała. Bogatymi źródłami białka są jajka, mięso, drób i mleko, ale nie są to źródła najlepsze, gdyż wątroba ma trudności ze strawieniem zawartych w nich tłuszczów, a także antybiotyków i innych związków chemicznych stosowanych w hodowli zwierząt. Twój organizm musi bardzo ciężko pracować, żeby strawić białko z mięsa. Znacznie lepiej jest urozmaicać źródła białka i wykorzystywać w tym celu również mniej popularne pod tym względem produkty, takie jak zboża. Wiele gatunków zbóż dostarcza doskonałego białka. Przykładem może być ziarno komosy ryżowej, której białko jest zdrowsze niż to z mięsa, oraz kasza gryczana, proso i amarant. Białko można również dostarczać organizmowi, jedząc nasiona roślin strączkowych, orzechy, nasiona, zielone warzywa liściaste i kiełki nasion. Wszystkie produkty sojowe, na przykład tofu i mleko sojowe, są dobrym źródłem białka. Jeśli już jesz mięso, unikaj czerwonego, zastępując je chudszym mięsem z indyka i kurczaka lub tłustymi rybami, zawierającymi dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jeśli chodzi o nabiał, wybieraj produkty nisko tłuszczowe, gdyż dzięki temu dostarczysz organizmowi białka, a nie tłuszczów nasyconych.