Kolonoskopia to badanie umożliwiające obejrzenie wnętrza jelita grubego przy pomocy endoskopu. Polega ono na wprowadzeniu przez odbyt giętkiego przewodu, zakończonego kamerką, do jelita grubego. Głównym celem tego badania, jest sprawdzenie i ocena błony śluzowej jelita, pod kątem stanów zapalnych jak i choroby nowotworowej. Podczas kolonoskopii istnieje również możliwość pobrania wycinka śluzówki do badania histopatologicznego, najczęściej w celu usuwania polipów. Dla większości osób, kolonoskopia uchodzi za najbardziej nieprzyjemne, wstydliwe i stresujące badanie, co przekłada się na trudności we współpracy z lekarzem. Obecnie jednak, bardzo często wykonywana jest kolonoskopia w znieczuleniu ogólnym. Jest to krótkotrwałe znieczulenie. Do badania kolonoskopowego należy się również odpowiednio przygotować. Siedem dni przed kolonoskopią zaleca się zaprzestanie przyjmowania preparatów zawierających żelazo oraz spożywania wszelkiego rodzaju owoców pestkowych. Na trzy dni przed badaniem natomiast, wskazana jest dieta płynna, składająca się głównie z zup. Dzień przed kolonoskopią, rano pacjent może zjeść jedynie śniadanie, nie zawierające mleka. Ponad to, nie można pić żadnych napojów gazowanych. W późniejszych godzinach należy przyjmować preparat, który oczyści jelita, przygotowując je tym samym odpowiednio do badania.