Kuchnia Podkarpacia, którego Rzeszów jest stolicą słynie z wielu potraw, których nazwy nie powiedzą nic mieszkańcom innych regionów, mimo, że większość tych potraw jest już rozpowszechniona w kraju. Króluje tu także żur i pierogi, a znakomity ich smak i aromat zawdzięczamy produktom lokalnym dojrzewającym w wyjątkowym klimacie Podkarpacia.
Potrawy Podkarpacia wywodzą się z wielu tradycji w tym Łemków i Ukraińców, ale razem tworzą spójną, charakterystyczną dla tego regionu kulturę gotowania. Dania są z reguły proste, ich receptura była przekazywana z pokolenia na pokolenie, ale w dobie internetu można postarać się o przepisy i spróbować przygotować je sobie w domu. Jeśli będziemy natomiast w okolicy, warto spróbować miejscowych specjałów w jednej z wielu regionalnych restauracji, również catering Rzeszów ma znany, bo w odróżnieniu od wielu innych miejsc można tu zamówić bez problemu dania regionalne, na coraz to częściej organizowane w tej przepięknej scenerii imprezy okolicznościowe, głównie firmowe. Choć i wesele byłoby tu zorganizowane z wyjątkowym klimatem.