Zalety miodu pszczelego

0
365
Rate this post

Stosowanie miodu pszczelego w polskiej kuchni znane jest od wieków. Stąd właśnie biorą się liczne przepisy na słodkie nalewki, wypieki, czy też mięsa i sałatki. Pszczeli wyrób jest dość popularny, jednak wciąż zbyt rzadko stosowany jest jako substancja słodząca codziennego użytku.

Miód pszczeli doceniany jest przede wszystkim za jego walory smakowe. W związku z tym wykorzystywany jest zazwyczaj jako składnik wielu potraw. Warto jednak zastanowić się nad tym, czy pszczeli miód nie powinien zastąpić nam innych środków, które stosujemy na co dzień jako słodki dodatek do herbaty czy kawy. Stosowany zwykle cukier posiada bowiem wiele wad, które mogą się niekorzystnie objawiać późniejszymi problemami zdrowotnymi. Cukier ten to sacharoza, czyli złożona substancja, która wymaga trawienia i rozpadu na cukry proste. Nadmiar spożywanych węglowodanów złożonych może natomiast odłożyć się w postaci dodatkowych kilogramów. Miód pszczeli składa się natomiast z glukozy i fruktozy, czyli cukrów prostych, które nie wymagają czasochłonnego trawienia i są od razu spalane w postaci czystej energii. Zastąpienie sacharozy miodem pszczelim może być więc doskonałym rozwiązaniem, które pozwoli nam zadbać o swoje zdrowie, a także o wygląd, utrzymując linię.