Kwas pontotenowy

0
236
Rate this post

rp_lekarz44.jpgSkłada się z beta-alaniny oraz kwasu dihydroksymetyl-gammaoksymasłowego. Jest nietrwałą, żółtą, oleistą cieczą, wykazującą dużą wrażliwość na ogrzewanie, ulegającą w dużym stopniu zniszczeniu wskutek działania wysokiej temperatury i procesów przetwórczych. Syntetyczne preparaty wytwarza się w postaci soli wapniowych. W tej postaci jest on krystalicznym proszkiem o lekko kwaśnym smaku, ma dużą odporność na działanie światła i powietrza. Jako składowa część koenzymu A (CoA) kwas pantotenowy odgrywa ważną rolę w wielu procesach metabolicznych. W postaci acetylo-CoA uczestniczy w cyklu kwasów trikarboksylowych, w przenoszeniu fragmentów wodorowęglowych, w syntezie kwasów tłuszczowych, cholesterolu, steroidów, porfiryn, hormonów kory nadnerczy. Uczestniczy także w acetylowaniu sulfonamidów, histaminy, choliny, PABA, przyspiesza regenerację tkanek. U człowieka wywołano niedobór kwasu pantotenowego przez stosowanie diety ubogiej w witaminę i podawanie antagonisty ? kwasu metylopantotenowego. Oprócz bolesnego rumienią kończyn obserwowano zmęczenie, ogólnie złe samopoczucie, bóle głowy, senność, nudności, wzdęcie, bóle w nadbrzuszu, zakażenia górnych dróg oddechowych.