Kwas foliowy

0
269
Rate this post

rp_zdrowie50.jpgGrupa pokrewnych związków zawierających pierścień pterydynowy, kwas p-aminobenzoesowy i kwas glutaminowy. Kwas foliowy jest słabo rozpuszczalny w wodzie, wrażliwy na wyższą temperaturę, środowisko kwaśne i światło. Jest łatwo wchłaniany w postaci kwasu pteroilomonoglutaminowego. W postaci pochodnych poliglutaminowych wchłanianie jest ograniczone. Niektóre substancje, jak fenytoina, prymidon, cykloseryna, etanol, glicyna, seryna, homocysteina i metionina upośledzają wchłanianie kwasu foliowego. Po resorpcji kwas foliowy ulega szybko transformacji w czynne metabolity. W utrzymaniu aktywnej postaci kwasu foliowego ważną rolę odgrywają reduktazy, kwas askorbowy i witamina B12. Czynną formą jest kwas folinowy, akceptor i przenośnik grup monowęglowych. Z grup tych tworzą się ważne dla ustroju substancje, jak puryny, pirymidyny, niektóre aminokwasy, kwasy nukleinowe. W wyniku niedoboru kwasu foliowego komórki układu krwiotwórczego nie są zdolne do wytwarzania kwasu dezoksyrybonukleinowego, co prowadzi do zmian w jądrze komórek i przejawia się wytworzeniem erytropoezy megaloblastycznej. Zapobieganie i leczenie stanów niedoboru: w przypadkach celiakii u większości dzieci dobre wyniki osiąga się po leczeniu dietą bezglutenową, ale niektóre przypadki celiakii z niedokrwistością wykazują poprawę po podaniu kwasu foliowego w ilości 5 mg dziennie.