rp_meydycna14.jpgCodzienne posiłki zdają się nie istnieć bez pieczywa. Chleb, świeżutkie bułeczki na śniadanie czy też inne wyroby z mąki to prawie że podstawa żywienia. Świadczą o tym niebotycznie długie kolejki do piekarni w sobotnie poranki. Chleb jemy do wielu dań, a także jako osobną potrawę, stosując do niego dodatki. Powstałe w ten sposób kanapki czasem nawet zastępują nam obiad, gdy nie mamy czasu ugotować niż pożywnego. Bardzo często też, gdy chcemy zacząć się odchudzać, sugeruje nam się odstawienie pieczywa całkowicie. Czy słusznie? Cóż, pogląd ten wynika z faktu, że najczęściej spotykanym typem pieczywa jest to wypiekane z białej mąki i to ono jest winne nadprogramowym kilogramom. W dodatku nie zawiera w sobie nic poza pustymi węglowodanami. Co zatem zrobić? Najlepiej jest odstawić białe pieczywo, a zastąpić je o wiele zdrowszym ciemny, pełnoziarnistym. Zawiera ono błonnik i jest zdecydowanie zdrowsze dla naszego organizmu, niż pieczywo białe.